Skip to content →

Kan det betale sig at tage en uddannelse i Danmark?

Hvis man allerede i en tidlig alder, har besluttet sig for ikke at ville arbejde til pensionsalderen, er det så overhovedet en fordel at bruge tid på en uddannelse?

Hvis du gerne vil tilpasse din livsstil til FIRE og se frem til en tidlig pension, så er det måske ikke en god idé at tage en uddannelse? Det her indlæg vil se på fordele og ulemper ved at bruge tid på et studie.

Hvis du gerne vil leve af dine investering og minimere dine udgifter, så du tidligt kan stoppe på arbejdsmarkedet. Så er der jo ingen grund til at ”spilde” flere år uden særlig høj indkomst. Hvis man er fast besluttet på, at skulle leve efter FIRE-konceptet, kan du bruge de år på at tjene de penge, der er nødvendige for at kunne komme i gang med dine investeringer, der skal forsørge dig i stedet for din løn efter uddannelse.

Samtidig kræver det, at man sætter sig godt ind i, hvilke investeringer man skal gå efter. Det er ikke noget man bare går, hvis du ikke skal bruge tid og kræfter på et studie, er der mere tid til at sætte sig ind i dette.
Samtidig kan det være svært, at forlade arbejdsmarkedet, når man har brugt tid og kræfter på at dygtiggøre sig inden for et særligt felt via en uddannelse. Det vil også give mulighed for at spare flere penge sammen, da du ikke skal købe dyre bogpakker hvert eneste semester.

Derfor er en uddannelse en god idé
Men der er også mange argumenter for, at det er en god idé at tage en uddannelse. Selvom det betyder, at man i en periode ikke tjener mange penge, kan en uddannelse føre meget godt med sig.

Når du har en uddannelse, vil du, med stor sandsynlighed, få en højere løn derfor kan du også hurtigere tjene de penge, der er nødvendige, for at kunne starte dine investeringer. Samtidig skal man huske på, at investeringer altid er forbundet med risici, det er en fordel at have en uddannelse at falde tilbage på, hvis det skulle slå fejl.

En anden positiv faktor ved at tage en uddannelse, er det netværk og den erfaring det giver. Du vil styrke dit sociale netværk, da du vil skabe venskaber og kontakter igennem et studie, det kan gavne dig senere i din karriere.
Samtidig giver et studie vigtig erfaring, det er krævende at studere. Man vil være mere klar til et professionelt liv, når man igennem en uddannelse har været vant til deadlines og studieansvar.

Det kunne også ske, at du bliver så vild med dit studie, at du vil fortsætte og skabe en karriere. Det var måske ikke din hensigt, men du kan ende med at ændre din mening og sætte dig nye mål.

Er det så en god investering at tage en uddannelse?

I et større perspektiv er uddannelse godt for vores samfund. Det er en god investering for Danmark, når unge mennesker tager en uddannelse. Ifølge en rapport fra Arbejdernes Landsråd bidrager unge, der får en uddannelse med 3-10 millioner mere til samfundet end de unge, der ikke gennemfører en uddannelse. Måske vil nogle folk se skævt til dig, hvis du ikke bringer noget tilbage til samfundet.

Rapporten viser også, at unge, der har taget end uddannelse, betaler langt mere til staten end de selv bruger. De afleverer altså flere penge via eksempelvis skatter end de modtager gennem offentlige ydelser. De er derfor en god forretning for vores samfund.

Uddannede har også en bedre privatøkonomi end ufaglærte. En faglært vil, ifølge rapporten, tjene 1-6 millioner mere efter skat over et liv end en ufaglært. Det er altså økonomisk en god idé at tage en uddannelse både for samfundet, men også for den enkelte.

Published in Blog

Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *