Skip to content →

Hvad er FIRE?

FIRE står for Financial Independence Retire Early – det handler altså om økonomisk frihed og muligheden for at forlade arbejdsmarkedet i en tidlig alder. Hvis du synes, det lyder interessant og gerne vil høre mere om konceptet, så læs dette indlæg, som er henvendt til dig, der aldrig har hørt om FIRE før.

 I Danmark er FIRE stadig et relativt ukendt begreb, men i resten af verden og særligt USA har mange fået øjnene op for livsstilen. Som med mange andre trends er Danmark lidt bagud, men med en stigende pensionsalder og et samfund, der stiller større og større krav til din tid på arbejdsmarkedet, kan det forventes, at der i fremtiden vil være endnu flere, der satser på tidlig pension via FIRE.

En af grundene til, at det er blevet populært, er at alle kan gøre det, hvis de vil. Det kræver ikke, at du lige har vundet i Lotto eller har et højtbetalt job – det handler nemlig ligeså meget om de penge, du ikke bruger.

En af grundstenene i FIRE er at spare så meget som muligt. Du skal helst skære alt unødvendigt fra i dit budget. Der er naturligvis ting, som man skal have, men det er afgørende at kunne skelne mellem ”need to have” og ”nice to have”. Eksempelvis er det en nødvendighed at have et par sko, derfor skal man selvfølgelig bruge penge på sko. Men hvis du vil leve efter FIRE, skal du ikke købe nye sko hvert halve år, bare fordi moden skifter.
Det er ikke nødvendigt at skifte sko, de gamle fungerer stadig fint, selvom de ikke er den nyeste model og derfor falder det i kategorien ”nice to have”.

Det er naturligvis dit eget valg, hvor drastisk du vil skære dit forbrug, men det er klart, at jo mere du kan skære ned på goder som streamingtjenester og andre små hverdags goder. Jo hurtigere kan du opbygge din formue, som er afgørende for at lykkes med FIRE.

Dette kan overføres til større økonomiske beslutninger som køb af hus eller bil. Hvis du skal skære ned på dine udgifter, er det afgørende at overveje, hvad der er nødvendigt, og hvad der er fornøjelse. Undersøgelser viser, at du ikke bliver lykkeligere af at købe ting, men derimod af at have en solid økonomi, der sikrer en tryg hverdag. Derfor er det altså ikke altid lykken at foretage nye og dyre indkøb.

Hvad skal du leve af?

 At være økonomisk uafhængig er et relativt begreb, men i FIRE er synspunktet at kunne gå tidligt på pension, og derfor ikke have nogen fast indkomst via en fast månedsløn fra et job. Der er dog stadig behov for, at der er penge til at leve og derfor skal man sikre sig en anden indkomst, nemlig en passiv indkomst, der ”kommer af sig selv”. Med det menes investeringer i aktier og obligationer.

Når du forlader arbejdsmarkedet tidligt, mister du også indkomst tidligt. Derfor er det nødvendigt at sørge for en anden indkomst end månedslønnen. Det kan foregå igennem investeringer. Det er målet med FIRE, at disse investeringer hver måned skal sikre dig økonomisk. Det kræver naturligvis, at man ved, hvordan man skal agere på aktiemarkedet. Det kan være en jungle at finde ud af, men med sikre investeringer, i eksempelvis ejendomme, kan ens økonomi relativt sikkert vokse.

Det er altså meningen, at du skal kunne leve af dine investeringers afkast, det vil sige, at du ikke mindsker din investerede formue, men lever af overskuddet. Derfor vil din formue også forblive stabil, hvilket vil føre til et stabilt afkast af dine investeringer og derfor sikre dig for resten af livet. Det kræver naturligvis en formue af en vis størrelse, hvis man skal leve af afkastet. Ifølge eksperter kan formuens størrelse udregnes, ved at gange dit årlige budget med 25. I mit eget tilfælde regner jeg med et månedligt forbrug på 15.000 kroner. Det giver et årligt forbrug på 10.000 kroner og derfor en formue på 4 millioner, før jeg kan erklære mig økonomisk uafhængig.

Hvis det virker uoverskueligt og for godt til at være sandt, vil jeg anbefale, at du læser mit indlæg om 4 procent reglen. I det indlæg dykker jeg dybere ned i regnestykkerne bag investeringerne, der gerne skulle holde mig finansiel uafhængig resten af livet.

Derudover er det jo ikke givet, at du ikke kan bruge din ny-vundne fritid på en hobby eller en interesse, der kan støtte dig økonomisk. For mit eget vedkomne vil jeg bruge noget af min fritid på at skrive en bog. En af årsagerne til at gå efter FIRE er blandt andet den frihed, der følger med.

Lyder det som noget for dig? De fleste kan nok godt lide forestillingen om at gå pension som 40-årig i stedet for 65-årig, men det er hårdt arbejde. Derfor er det afgørende at man sætter sig ind i FIRE-begrebet, før man kaster sig ud i det. Det er en stor ændring, der kræver meget – du er velkommen til at undersøge mine tidligere indlæg, som dækker mange af de aspekter, der er vigtige at overveje.

Er du blevet nysgerrig på FIRE? Så læs videre på bloggen.