Skip to content →

10 grunde til at gå efter finansiel uafhængighed

Hvorfor egentlig gå efter finansiel uafhængighed og tidlig pension (på engelsk FIRE – financial independence early retirement)?

Ingen kan være i tvivl om, at selve målet er noget, alle gerne vil have. Det betyder typisk, at du har 25x dit årsforbrug i kapital. Men vejen dertil kan være lang og for nogle hård. Derfor er det vigtigt, at have sig klart for øje, hvorfor man egentlig går efter det.

Her er 10 grunde til at gå efter finansiel uafhængighed:

1. Den ultimative frihed

Du behøver ikke at “sælge” din tid for penge. Hver morgen, når du står op, kan du selv bestemme, hvad du skal lave.

2. Med FIRE har du stort set også geografisk frihed

Der er mange steder i verden, hvor det er langt billigere at leve end i Danmark. Det kan i den grad komme til din fordel, hvis du opnår finansiel uafhængighed. Det kan endda gøre, at du hurtigere kommer i mål.
Link til side med priser i verden.

3. Du kan være en mere støttende ægtefælle, forælder, ven, nabo, osv.

Du kan, til enhver tid, smide alt du har for at hjælpe folk omkring dig.

4. Du kan nemt sige ja eller nej til ting

Hvis du bliver stillet i en situation, du ikke har lyst til, så siger du bare nej tak. Jeg var inde på begrebet om “Fuck you money” her.

5. Du får tid til familien

En af de ting, du kan bruge ekstra meget tid på, er familie og venner. Det er et punkt, jeg allerede kan mærke nu, hvor jeg er blevet freelancer og har mere frihed i arbejdstiderne. Jeg er tit den, der tilpasser min arbejdsdag, så jeg kan mødes med familie og venner til frokost i hverdagene. Så, at have fleksible arbejdstider gør, at det oftere lykkes mig at mødes med folk.

6. Du har mere tid til at holde dig sund

Træning og sund kost er bare nemmere, når du har mere tid. Usund kost er netop tit “fast food”, hvor du hurtigt skal have en bid mad på farten. Træning er også væsentlig nemmere at få gjort.

7. Du kan tage frivilligt arbejde

Når dine beslutninger ikke tager udgangspunkt i penge, og du har bedre tid, så har du alle muligheder for at tage et frivilligt arbejde baseret på dine interesser. Det kan være at træne børn og unge i sport eller lignende.

8. Mere tid til at læse og lære nye ting

En af de ting, jeg selv rigtig gerne vil bruge mere tid på, er at læse. Jeg synes dog, det er svært at finde tid til det i en travl hverdag. På ferier kommer jeg nemt igennem 1-2 bøger, men det er virkelig svært hjemme i hverdagen.

9. Du kan være inspiration for andre

Her mener jeg ikke, at man skal belære alle om, at de skal gå samme vej som dig. Men hele tilgangen til penge og forbrug, som er en af fundamenterne til FIRE, er, noget som kan hjælpe mange. Bare det at påvirke folk til at tænke på pensionsopsparinger som unge er noget, der har stor værdi og indvirkning på venner og familie.

10. Du kan påtage dig projekter/ forretningsideer, der ikke tager udgangspunkt i økonomi

Det her punkt er en af de store grunde til, at jeg selv vil have økonomisk frihed. Jeg elsker nye projekter, men de fleste overvejelser om at gå i gang handler om økonomi. Ved at være sikret penge til hverdagen, så vil der være flere projekter, jeg vil sætte i gang. Det glæder mig til!!

Hvad synes du? Er der andre årsager der skal med på listen over hvorfor man bør gå efter FIRE?

Published in Blog

One Comment

  1. Super gode pointer! Friheden til at kunne gøre præcis, hvad der passer mig hver dag, er den største motivation for mig. Jeg får ikke mulighed for at købe et slot, en stor yacht eller bo på Maldiverne hver uge, men jeg får tid til venner, familie og aktiviteter, der faktisk betyder noget for mig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *